fredag 2. mai 2008

Sosioøkonomisk status blant kvinner og menn.

- Er det likestilling i Norge?

Norge er et av verdens beste land og bo i, det sier i hvert fall en rapport fra FNs utviklingsprogram. På mange måter stemmer nok dette. Vi lider verken av fattigdom eller sult. Vi har skolegang og helsevesen for alle. Barnehager, eldreomsorg og tannhelsetjeneste. Ytringsfrihet, ja det har vi også. Med tanke på hvilken retning vi nordmenn har utviklet oss, burde vel egentlig ikke likestilling være et tema på dagsordenen?


Mange tror kanskje at det er likestilling i Norge når det kommer til arbeids- og lønnsforhold, slik er det imidlertid ikke. Statistikker og analyser utført av Statistisk sentralbyrå viser at kvinner i gjennomsnitt tjener 20 % mindre enn menn. Urovekkende, men sant. Grunnen til dette kan være at kvinner generelt velger utdanninger som gir lavere betalte yrker enn menn. Siden 1970 -tallet har flere og flere kvinner kommet ut i arbeid, og i dag er det nesten like mange kvinner som menn i jobb. Allikevel finnes det fremdeles typiske “kvinneyrker” på samme måte som det fortsatt finnes “mannsyrker”. Kvinner utdanner seg oftere innen omsorg og utdanning, mens menn gjerne velger yrker innenfor teknikk og naturvitenskap.

Men hvorfor er det egentlig slik? Dersom vi tenker tilbake 1500 år i tid ser vi det samme mønsteret. I middelalderen foregikk kvinners hverdag innenfor husets fire vegger. Deres oppgaver var å passe barna, lage mat og vaske klær. Dersom det var nødvendig med en ekstra inntekt fikk de seg jobb som jordmødre eller begynte med håndarbeid som for eksempel veving. Øvrige yrker var mannsdominerte. Kanskje har vi ikke helt klart å riste av oss denne levemåten, eller kanskje kvinner i dag jobber innenfor omsorgsyrker fordi de rett og slett ønsker det.
Nå har selvfølgelig situasjonen endret seg, men allikevel kan vi se spor av en mannsdominert verden. I følge Statistisk sentralbyrå kan vi se at:

- 7 av 10 ledere er menn.
- 3 av 5 Stortingsrepresentanter er menn.
- 2 av 5 sysselsatte kvinner jobber deltid.

Dette er et viktig tema som burde vært mer omdiskutert enn det egentlig er siden det ut i fra statistikkene ikke er likestilling i Norge

Ingen kommentarer: