tirsdag 2. juni 2009

Hva nå?

Om atten dager er vi ferdige. Ferdige med tre års allmennfaglig utdannelse. Det er en ubeskrivelig følelse, så herlig - men samtidig så skremmende. Dette har resultert i en hel del tenking fra min side. Spørsmål angående videre utdannelse og hvor mine nærmere venner har tenkt seg, dukker regelmessig opp i hodet mitt.

Jeg tenker mye på dette, muligens for mye. Det en stor avgjørelse som skal tas. Det er liksom nå vi skal bestemme oss for hva vi vil bruke store deler av livet vårt på å gjøre. Jeg, for min del, ønsker å gjøre noe nyttig. Hjelpe andre mennesker. Føle at jeg er viktig for noen, at jeg gjør en forskjell. Men hva skulle det i såfall være da? Skulle gjerne blitt lege. Ja, jeg vet jeg er original. Men med mine fantastiske karakterer blir dette aldri å skje uansett. Sykepleier? Ja, kanskje. Da har jeg muligheten til å gjøre en forskjell. I allefall for noen. Men hva med pilot da? Tenk å sveve flerfoldige tusen meter over resten av befolkningen. Det må jo gi en ubeskrivelig frihetsfølelse. Men hvor passer dette inn i mine "hjelpe andre-planer"? Nei, som dere skjønner er jeg forvirret. Forhåpentligvis faller brikkene på plass etterhvert.

Men men, nok tenking for i kveld. Jeg er forøvrig tilfreds for tiden. Med noen unntak som ikke trenger nevnes. Har hatt ei fantastisk russetid. Et par uker med øl, skitne klær og en herlighet av en russebil gjorde godt. Det var den perfekte timingen for et avbrekk fra det vanlige, det tror jeg mange vil si seg enig i. Likevel var det herlig da vi igjen kunne bruke vanlige klær. Det å kunne pynte seg litt ved spesielle anledninger tror jeg de fleste, i allefall jenter, setter pris på.

Nå er det bare å se fremover og nyte tiden som kommer. Sommer og sol (forhåpentligvis). Så vil jeg benytte anledningen til å ønske alle lykke til videre i livet! Dette blir spennanes folkens! :))








Verdens beste Sirkus.


Fordypningsemnet i norsk 2009

Mennesker vil alltid interessere seg for filmer som forteller en historie, som har en betydning både for nåtida og fremtida. Filmer som gir inntrykk, som setter sitt spor i enkeltindividers hukommelse men som også gir kunnskap, vil nok alltid fange menneskerasens oppmerksomhet. På bakgrunn av dette, samt min egen interesse for film har jeg valgt de historiske filmene «Veiviseren» (1987) og «Kautokeino-opprøret» (2008) som mitt fordypningsemne. Begge disse filmene forteller om samenes utvikling og hvilke utfordringer og hindringer de har møtt når det kommer til kultur, religion og tro noe jeg genuint finner meget interessant. Samene er et folk i minoritet som stadig kjemper for sine rettigheter, noe som helt fantastisk med tanke på hvor mye motgang de har møtt. At noen kjemper så mye og lenge for å beholde sin kulturelle røtter vil jeg beskrive som beundringsverdig og også som særdeles modig.

Begge disse filmene er produserte av samme regissør, Nils Gaup. Han er en samisk-norsk filmregissør og skuespiller utdannet ved Hålogaland Teater (1: Kulturnett.no). Da denne oppgaven krever at jeg fordyper meg i trè filmer har jeg i tillegg valgt å analysere den Amanda-vinnende filmen «Hodet over vannet» (1993) (2: Kulturnett.no). Denne filmen skiller seg fra de andre action/dramaene ved at det er en komedie, men den er i likhet med de andre filmene regissert av Nils Gaup. På bakgrunn av dette var problemstillinga mi opprinnelig å finne ut hvilke ulikheter og likheter vi kan finne i Nils Gaups «Veiviseren», «Hodet over vannet» og «Kautokeino-opprøret», og hvordan han har utviklet seg som regissør under disse tre tiårene filmene ble produsert. Nå har jeg valgt å fokusere på to av dem; «Veiviseren» og «Kautokeino-opprøret», dette på bakgrunn av den opplevelsen jeg fikk av å se filmene. «Hodet over vannet» hører for det første til en helt annen sjanger enn de to andre filmene og på mange måter vil jeg tørre å påstå at den ikke representerer Gaups dyktighet. Den var preget av dårlig lyd og bilde, og personlig skjønner jeg ikke hvorfor den er blitt definert som en komedie da den heller mer mot et psykologisk drama med sjalusi, misforståelser og en konstant naken Lene Elise Bergum. Dessuten handler både «Veiviseren» og «Kautokeino-opprøret» om samisk historie noe som gjør at de er lettere sammenliknbare.

«Veiviseren» ble laget i 1987 og er Nils Gaups debutfilm (3: Kulturnett.no). Den ble spilt inn på Finnmarksvidda og er inspirert av et samisk sagn som har blitt ført videre fra generasjon til generasjon i over tusen år og forteller om en ung veiviser som overvinner tsjudene(røvere) med sin snartenkthet. Den unge samegutten Aigin returnerer fra skitur da han finner familien sin brutalt myrdet. I panikk legger han på flukt med tsjudene i hælene. Han unnslipper og ankommer kort tid etter, utslitt og med en pil i armen, en større samling av samer. Når han kommer til kreftene forteller han om sitt møte med tsjudene og det oppstår uenigheter om hvordan stammen skal takle dette. Majoriteten flykter momentant til kysten, mens Aigil og tre andre menn mener den beste løsningen vil være å finne tsjudene før de finner dem og på denne måten overmanne dem. Da tsjudene er i flertall med «moderne» våpen blir planen en flopp og alle de tre mennene blir henrettet straks de blir oppdaget. Lederen av stammen, Raste, har holdt øye med dem og bestemmer seg for å avlede tsjudene slik at unge Aigin kan unnslippe med livet i behold. Raste blir alvorlig torturert og Aigin klarer ikke forlate ham og står frem. Han tilbyr sin tjeneste som veiviser til resten av stammen ved kysten mot at Raste får leve. Tsjudene går med på avtalen, men straks Aigin snur ryggen til tar de livet av Raste. Ned fra fjellet mot kysten velger Aigin en krevende vei og overbeviser tsjudene om at den eneste måten å overleve er å gå i taulag. Selv knyter han seg fremst i rekka og klarer dermed lett å unnslippe når tsjudene, en etter en, faller ned fra den enorme fjellveggen rett i døden. Aigil returnerer som stammens redningsmann og helt og ble fra den dagen av kalt «veiviseren».

«Kautokeino-opprøret» ble produsert i 2008 og er basert på en sann hendelse. Konflikten mellom samiske verdier og interesser kom i strid med det norske og alt det det norske representerte, spesielt innenfor religion og levemåte, og endte i et historisk opprør i Kautokeino i 1852 (1: Wikipedia.no). Mathis er stadig beruset og
kona, Elen, får ikke med seg varene hjem fra kroa da han ikke har betalt gjelda si. Dette fører til tvangsslakting av 5 rein, noe som var veldig alvorlig og avgjørende for livskvaliteten på den tida. Videre får vi møte presten Læstadius som taler i kirken om alkoholmisbruk og konsekvensene ved det. Det kan se ut som Mathis får en åpenbaring og fra denne dag kjemper han, kona og brødrene en iherdig kamp for å få stoppet spritsalget i Kautokeino. Folk flest går en lysende framtid i møte unntatt spritselgeren som ikke har noen kunder. Han starter sin egen kamp for å få en slutt på Læstadiushysteriet ved å ansette en strengt religiøs prest med strenge krav for forsamlingen. Etter en episode på kroa blir mennene i familien arrestert for å ha provosert presten. De blir hold bak gitter så lenge at kvinnene ikke klarer å holde reinflokken samlet. Da presten nekter å frigjøre de arresterte mennene kontakter resten av bygda en dansk biskop og ber om hjelp. Etter en kirkepreken frigjør han mennene og avsetter presten til folkets lettelse. Vendepunktet i filmen har akkurat gjort sin framtreden og når mennene vender tilbake til Kautokeino for hevn når filmen sitt klimaks. Selve opprøret begynner og handelsmannen og lensmannen blir myrdet. For ugjerningene blir Aslak og Mons dømt til døden ved halshugging. Elen blir fengslet i sytten år for sin provoserende oppførsel og mangel på respekt mot kirken og for å ha stukket av fra sitt tidligere straffearbeid. Mathis, derimot, unnslipper da han satt fengslet under selve opprøret.

Man kan si at handlingene i filmene på mange måter har samme grunnlag; mindre samiske samfunn som kjemper harde kamper for overlevelse i urettferdige omgivelser. Dette gir filmene særpreg spesielt da regissøren også er samisk. Alikevel må vi huske å dra klare linjer mellom disse filmene da den ene representerer en virkelig fortelling mens den andre er en filmatisering av en fortelling som har gått på folkemunne, et sagn. Det er vanskelig å sette fingeren på hva som nøyaktig forårsaket «Kautokeino-opprøret», men det finnes flere utløsende årsaker. En av de viktigste er kanskje Læstadius og bevegelsen han startet etter å ha holdt sine prekener om alkoholavholdenhet og norsk kristendom som vranglære (2: Wikipedia.no). Han gav folket den ekstra dytten de trengte for å gjøre opprør for sine rettigheter, mot det de mente var galt og som oversvømte deres kultur. Det blir også tatt opp mange viktige temaer som undertrykkelse, religionsfrihet og ytringsfrihet. Samene var jo uten tvil en undertrykt minoritet som ikke fikk praktisere sin egen tro, og dersom en trosset myndighetene fulgte ofte lange fengselsstraffer.

Det er mye som tyder på at sagnene «Veiviseren» er laget på bakgrunn av handler om røvertokter mot samene på 1200-tallet (nfi.no), altså rundt 600 år før opprøret i Kautokeino. Samene på denne tiden som fulgte den førkristne samiske religionen trodde på det overnaturlige. Dersom en ble utvalgt som sjaman kunne man ved å være i transe kommet til et annet virkelighetsnivå hvor man forlot sin egen kropp. Man kunne også ved hjelp av «hjelpeånder» bringe folk ut av dødsriket (karasjok.kommune.no). Dette overnaturlige ser vi ved flere tilfeller igjen i filmen. I en spesiell scene hvor Aigin føler seg folatt i verden kommer overhodet i stammen, Raste, med dype ord om det uendelige fellesskapet som helt klart viser tilbake til 1200-tallet. Han forklarer at man aldri er alene fordi alle er knyttet sammen med usynlige bånd. Det er umulige å rive seg løs fra denne helheten, men man kan glemme båndene og da blir man en tsjude, en person på vei mot selvutslettelse («Kautokeino-opprøret»). Vi ser også tilfeller der dyr som blir opphøyd som noe overmenneskelig og guddommelig.

Vi kan se klare forskjeller på hvordan filmene er oppbygd. Dette er imidlertid ikke så rart da det er elleve år mellom de ble produsert og hvis vi tenker på hvordan teknologien i dag utvikler seg på et særdeles høyt tempo. Det er lett å se at «Veiviseren» holder en en lavere standard enn «Kautokeino-opprøret» både innenfor lyd, redigering, klipping og også skuespillerprestasjoner. Det brukes lite vokale lyder noe som i stor grad erstattes med stemningsmusikk som for øvrig funker rimelig bra. Animasjonen som er brukt i den scena hvor noen menn blir angrepet av en bjørn er derimot ikke særlig mye å skryte av. Den ser ikke ekte ut og beveger seg som en bjørn gjør den heller ikke. Klippingen kan også til tider virke litt amatørmessig da regissøren hopper rett fra et totalbilde til et nærbilde på en merkelig og hakkete måte.

«Kautokeino-opprøret» har selvfølgelig noen moderne og tekniske fordeler, det ble nok for eksempel bukt kameraer under innspillingen som tålte kulda bedre. En ting jeg bet meg spesielt fast i ved denne filmen var at regissøren begynner filmen med et frampek. Vi får se frem i tid, faktisk helt til slutten av filmen når henrettelsen av Aslak og Mons finner sted. Dette gjør at seerne umiddelbart får et innblikk i alvoret og blir spente på hva som egentlig skjer. Med dette ønsker de å se mer.

Jeg vil påstå at Nils Gaup har utviklet seg mye som regissør fra sin første film («Veiviseren») til sin siste film («Kautokeino-opprøret»). Selvfølgelig skal han ikke ha all æren for det når teknologien satte en del begrensningene for debutfilmen, men likevel mener jeg han har forbedret sin egen måte å produsere en film på spesielt når det gjelder å få litt variasjon inn i bildet. Han brukte for eksempel flerspråklige skuespillere i «Kautokeino-oppgjøret» i stedet for bare samer. Det er bare kreativiteten som setter grenser og jeg synes Nils Gaup med sin siste film har hjulpet norsk film til et nytt nivå.


Kildehenvisning

Primærlitteratur
Gaup, Nils 1987: Veiviseren. Filmkameratene.
Gaup, Nils 1993: Hodet over vannet. Filmkameratene.
Gaup, Nils 2008: Kautokeino-opprøret. Sandre Metronome.

Sekundærlitteratur
Nettsider
1: Kulturnett http://www.kulturnett.no/personer/person.jsp?id=T12282002
2: Kulturnett
3: Kulturnett
1: Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Kautokeino-oppr%C3%B8ret
2: Wikipedia
nfi.no http://www.nfi.no/barnunge/filmstudieark/film.html?id=22karasjok.kommune.no: Skoleporten-skoleportal med info om samisk kultur
http://www.karasjok.kommune.no/files/samiskskoleportal/skoleportal/0-web/norsk/12-03sjamanisme.htm

Bilder
Bilde 1: http://gfx.api.no/image-versions/www.vl.no/m/01691/1201519787000_Ny_Gaup_1691788m.jpg
Bilde 2: http://www.nfi.no/barnunge/filmstudieark/bilder/veiviseren.jpg
Bilde 3: http://fag.utdanning.no/files/images/Kautokeino-oppr%C3%B8ret.png
Bilde 4: http://www.begynn.no/VP_Laestadius.jpg

Sommer



















Sommer, sol, strender, varme, brune legger, is, øl, kjoler, sandaler, ferie, gode venner, grillingz.
Jeg gleder meg bare!

How does Khaled Hosseini angle his two books “The Kite Runner” and “A Thousand Splendid Suns” in order to express his beliefs about Afghani society?

In this assignment I have chosen to find out how Khaled Hosseini tries to portray Afghani society through his two books “The Kite Runner” and “A Thousand Splendid Suns”.

Khaled Hosseini is most famous for his well-known novel, The Kite Runner. Khaled first saw the light of day in Kabul, Afghanistan in 1965 where he originally came from. At the age of eleven, his father got a job offer in Paris and decided to move the whole family across the ocean. After living in the US for several years, Khaled graduated as a doctor (Wikipedia 1).

I have not read the book “The Kite Runner”, but I have seen the movie. Of course some scenes have been dropped, and surely the story has been through a few changes. However, I believe the director has tried to keep the main focus on the fact that Afghanistan went through huge upheavals in the late twentieth century. In the beginning of the movie everybody in Afghanistan is apparently happy and we get to know the well-liked competition – flying with kites. The main character moves to the US for political reasons, and when he returns as an adult, we can see drastic differences between the current state of the country and how it once used to be.

In Hosseini`s “The Kite Runner”, we get to meet a young boy who's father has to escape Kabul during the invasion by the Sovjet Union in 1979. Because of his political beliefs and the fact that he is a public person with a lot of opinions he is forced to take his son with him and leave for America in fear of loosing his own life. In America young Amir meets a girl he falls in love with and starts a new life of his own. Many years later when his father gets very ill and later dies, Amir gets to know that he has a nephew in an orphanage in Kabul. He immediately decides to find him to give the child the life he deserves. When arriving in Kabul Amir is shocked by what meets him. Not only is it huge cultural differences between his new home country, USA, and Kabul, but there is tremendously differences between how Kabul once used to be and the current state of the country. From this point on Hosseini continues portraying the daily life in a country occupied by the Taliban and how women, but also men, has to put up with unbearable rules and obstacles. At the same time Amir continues his journey to bring the forgotten child home to America.

It is obvious that Khaled criticizes Afghani society in different ways, both directly and indirectly. He is a gifted author and he knows how to take advantage of this and tell the world about his beliefs and opinions regarding Afghani life. In the book “A Thousand Splendid Suns” he portrays the society, the treatment of women and the Taliban, from a very impartial point of view, at least he tries. He also brings up issues like forced marriages and marriages to children.

In the first and the second part of the book “A Thousand Splendid Suns”, alltogether it is divided into four parts, we get to know two young girls who gets their lives destroyed when they, against their will, is forced into marriage with an old shoemaker named Rasheed who is more than twice their age. Every day these girls have to put up with both psychical and physical abuse and if they for some reason don't obey him it will result in serious consequences. They main reason for continue living is to please their husband in every single way. At times he beats and starves them and at one occasion he nearly kills his own daughter simply because she is a girl and not a boy. In the end the circumstances is so unbearable that the eldest of the girls decides to kill Rasheed in order to save the rest of their family. For this action she knows she has to face execution but because of the love these girls share for each other she doesn't care at all.

Both this books take place during the civil war in Afghanistan and the author tries in a very concrete way to tell us a story about what happens during these years, and what actually even happens some places today. Like mentioned earlier he brings up issues like suppression and forced marriages witch are, or at least were, very common during the war. One of the main things Hosseini focuses on is the shocking view of women. Especially through “A Thousand Splendid Suns” he describes the life of the average Afghani woman and what they have to deal with. Living in a country where you have no rights what so ever certainly can't be easy and I think this feeling gets very strengthened when you live with a man who doesn't show you any respect. During the twentieth century women were not allowed to work and they did obviously not have the same equal status as men. In “The Kite Runner” we get to see women being forced to wear burka and by several occasions executions where women gets stoned takes place. This were some of the rules that the Taliban introduced through their own legislation called Sharia when they gained power in Afghanistan. A lot of other rules like amputation of both hands for thieves and men having to grow beard also got introduced (Wikipedia 2), but when it comes down to it I believe that women got hardest struck by this derogatory rules and that is what Hosseini is trying to portray through his books.

The fact that Hosseini originally is from Afghanistan makes him very trustworthy in what he writes, but at the same time we know that he has grown up in an American society where Muslims and the Taliban are very much disliked. On the basis of this some people may believe that he has been influenced by American norms and ideas and that he therefore writes negatively about the Afghani society. But in my opinion this simply gives Hosseini a wider insight in what really happened. He has experienced the war from two different sides and is therefore able to tell two fantastic, but at the same time heartbreaking, stories from an objective point of view. I really do believe that Hosseini has written the books with the best interests in mind wanting to tell the world under how terrible circumstances some people live their lives.


Sources:


Pictures
https://eportal.cityu.edu.hk/bbcswebdav/orgs/L_ePortfolio2007/Website/ceremony/2007-8/winnershtml/versa_portfolio/Kite%20runner.jpg

http://www.barnstable.k12.ma.us/bhs/Library/images/thousand-sp-suns-comp.jpg

Text
Wikipedia 1: http://no.wikipedia.org/wiki/Khaled_Hosseini

Wikipedia 2: http://no.wikipedia.org/wiki/Taliban#Kvinner

Kommunikasjon

Begrepet kommunikasjon er veldig stort og omfattende og beskriver alt fra hva vi gjør til hvem vi er. De fleste vil kanskje knytte kommunikasjon opp mot det vi sier og de verbale uttrykkene vi bruker. Men etter å ha lest og studert forskjellige beskrivelser av dette begrepet har jeg lært at kommunikasjon er så mye mer en ord.

I dagens samfunn fins det mange måter å kommunisere på og ikke minst utallige kanaler å spre informasjonen gjennom. Gjennom medier har vi fått en ny type kommunikasjon som ikke fantes for noen hundre år siden. Gjennom fjernsynet mottar vi daglig informasjon fra hele verden. Dette blir en enveiskommunikasjon hvor reporteren informerer om en gitt hendelse. Aviser og tidsskrifter er det mediumet som har vært i bruk lengst, hvis vi ser bort fra radioen. Dette var opprinnelig en kilde for enveis kommunikasjon, men i dag er alle aviser åpne for innspill av publikum.

Men det er som sagt ikke bare gjennom disse verbale kanalene vi uttrykker oss. Når man møter nye mennesker har man ofte dårlig tid til å gjør et godt førsteinntrykk (manerer.no). Faktorer som vil spille inn på dette er kroppsspråket vi bruker og hvilke kroppsholdninger vi har. Ofte vil klærne vi bruker få mye å si for hvordan denne person tolker de signalene vi sender ut. Dersom en er kledd i skitne, illeluktende klær, vil mottakeren umiddelbart minste interessen for videre kommunikasjon med dette individet. Det vil gi likt resultat dersom du i møte med en ukjent person møter en slapp håndhilsning som på mange måter kan tilsi at vedkommende ikke har noen interesse av å hilse på deg (manerer.no).

Kroppspråket er altså avgjørende for hvordan andre oppfatter deg. Det vil alltid være viktig å holde øyekontakt under en samtale, og kikk for all del ikke på klokka. Ut i fra undersøkelser er det også påvist at man ved hjelp av kroppsspråk kan fortelle dersom en person lyver eller snakker usant («Kroppens språk»). Signalene som blir sendt ut ved en slik situasjon vil være like nærmest over hele verden.

Når vi kommuniserer følger vi alltid en kommunikasjonsmodell. For at mottakeren skal kunne oppfatte og forstå budskapet må det gjennom innkoding og avkoding. Det er helt avgjørende for resultatet hvilken kanal men velger å bruke. Ofte kan støy oppstå, forstyrring av formidlingen. Dette kan være i form av bråk, rett og slett, men også i form av kommunikasjonssvikt (Kaufmann & Kaufmann, 2003). Et eksempel på dette kan være når avsender og mottaker har ulik kulturell bakgrunn. Dette kan gjøre at budskapet blir tolket og forstått annerledes enn det opprinnelig var ment. En slik situasjon kan forklares med kulturfiltermodellen (Dahl, Øyvind 2008).

Man kan si at kommunikasjon påvirker oss og er med på å definere vår egen identitet. Dette fordi vi mennesker er så lett påvirkelige og lar oss lett rive med. Vi lever alle under mange ulike kulturer og vi lar oss påvirke av disse og de påvirker i stor grad oss også. Ta for eksempel en ungdomskultur hvor datamaskin og internett er daglige hjelpemidler. Her blir kommunikasjon overført på en helt ny og moderne måte og man kan kalle denne overføringen av informasjon for flerkommunikasjon. Dette fordi man kan kommunisere på med så mange man ønsker samtidig. Her vil verbale uttrykk kommer godt til syne gjennom chatting og blogginnlegg, men også non-verbale gjennom web-kameraer og bildebruk. Dette er muligens den mest bruke kommunikasjonsformen for spesielt ungdom, og jeg vil absolutt påstå at den er med å forme oss. Man kan kanskje gå så langt som å si at datamaskinbruk er den nyeste og kanskje en av de mest populære kulturene i dagens samfunn.

Kildehenvisning:

Dahl, Øyvind. 2008. Møte Mellom Mennesker. Gyldendal Norsk Forlag AS.

Kaufmann & Kaufmann. 2003

Manerer.no Http://manerer.no/kroppsspr%C3%A5ket.htm

Pease, Alan. 1987: Kroppens Språk

Bilde 1: http://www.barnevakten.no/barnevakten/bilder/tv-rommet_28.09.jpg

Bilde 2: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw5TcBrcDt8I7LpBAtkmLC7sE_LU73zF__fDf3VSjEW5zWkm05akpWULO6I8dtpcn3jDkGtwwOhsiPYxMBF32D_CUJICmNTdaOHvFHu9UKNAG-LeFQM6IvxAvm91xVdlGrEooH8WgE/s320/tommy_gjesp.gif

A Study of the Character of Abigail Williams in Arthur Miller's "The Crucible"


One of the most central main characters of the play is Abigail Williams. She is supposed to be about seventeen years old when the Salem Witch Trials takes place.

We are introduced to Abigail in the beginning of the book when her cousin, Betty, gets sick. The reason why she won't wake up from her unconsciousness is unknown, but witchcraft is immediately suggested. The main reason for this accusation was that all the girls in the little town were caught dancing in the woods during the night. In the film version of the play, it is easy the see how superstitious the people are and that there is a huge lack of trust missing. Abigail, as the clever, but yet crafty girl she is, sees this as the perfect opportunity to get her revenge on John Proctor

John Proctor is a well-established man with a great reputation among is fellow citizen. He is married with a honourable woman, Elisabeth Proctor. Once, Abigail was working for the little family as a maid, but when Elisabeth discovers that she is having an affair with her husband she fires her without doubting. This makes Abigail furiously jealous because she has come to believe that John Proctor in in love with her, and only her.

When the rumours of witchcraft and girls having contact with the devil starts spreading within the city, people gets afraid. The not-easily frightened Abigail uses her twisted mind to make this an advantage for her. In order to get rid of Elisabeth Proctor she begins accusing people for having contact with the devil. As nobody wants to be accused of this, knowing that the punishment is execution, they choose to follow her lead. A lot of names are listed, but when Elisabeth's name occurs, Proctor decides that he has to prove to the town that everything is based on Abigail`s sick mind.

In my opinion Abigail is simply just a young girl with a lot of emotions going on. John Proctor chose to have sex with her which obviously confused her, and who could blame her for that? Messing with a young girls emotions like that actually can be very dangerous, as we clearly can see. The girl though he loved her and so she thinks she loves him back. When he tells her that it all was a mistake and that he only feels love for his wife, Abigail probably gets sad and disappointed, but at the same time it makes her angry. She obviously has a lot of anger inside of her that is just waiting for the right moment to explode.

After having convinced the jury of the General Court that Elisabeth Proctor is obsessed with the devil, the story reaches a turning point. Abigail`s plan of getting Elisabeth executed goes wrong, and instead the man of her dreams has to face the gallows. This shows how selfishness and vindictiveness easily can bite you back when you least expect it.

Abigail Williams can be described as a very manipulative and strong girl that clearly has her own opinions. Because she is so cold hearted, if I may say so, I believe she has the ability to set anyone up against each other, and obviously in the play we can see examples of that. However, it seems that some of the younger girls sees her as a strong individual, perhaps like a mother-figure, but this may be simply because they are intimidated by her. To a certain extent I actually believe that she is evil, but I can't say weather I`m quite sure if her plan was ment to go as far as it actually did. But if this was the case it is obvious that she to a certain point regrets is. This we can see in one of the final scenes were she apologizes to proctor, who has gotten his death sentence, with tears in her eyes.
Sources: