tirsdag 2. juni 2009

Kommunikasjon

Begrepet kommunikasjon er veldig stort og omfattende og beskriver alt fra hva vi gjør til hvem vi er. De fleste vil kanskje knytte kommunikasjon opp mot det vi sier og de verbale uttrykkene vi bruker. Men etter å ha lest og studert forskjellige beskrivelser av dette begrepet har jeg lært at kommunikasjon er så mye mer en ord.

I dagens samfunn fins det mange måter å kommunisere på og ikke minst utallige kanaler å spre informasjonen gjennom. Gjennom medier har vi fått en ny type kommunikasjon som ikke fantes for noen hundre år siden. Gjennom fjernsynet mottar vi daglig informasjon fra hele verden. Dette blir en enveiskommunikasjon hvor reporteren informerer om en gitt hendelse. Aviser og tidsskrifter er det mediumet som har vært i bruk lengst, hvis vi ser bort fra radioen. Dette var opprinnelig en kilde for enveis kommunikasjon, men i dag er alle aviser åpne for innspill av publikum.

Men det er som sagt ikke bare gjennom disse verbale kanalene vi uttrykker oss. Når man møter nye mennesker har man ofte dårlig tid til å gjør et godt førsteinntrykk (manerer.no). Faktorer som vil spille inn på dette er kroppsspråket vi bruker og hvilke kroppsholdninger vi har. Ofte vil klærne vi bruker få mye å si for hvordan denne person tolker de signalene vi sender ut. Dersom en er kledd i skitne, illeluktende klær, vil mottakeren umiddelbart minste interessen for videre kommunikasjon med dette individet. Det vil gi likt resultat dersom du i møte med en ukjent person møter en slapp håndhilsning som på mange måter kan tilsi at vedkommende ikke har noen interesse av å hilse på deg (manerer.no).

Kroppspråket er altså avgjørende for hvordan andre oppfatter deg. Det vil alltid være viktig å holde øyekontakt under en samtale, og kikk for all del ikke på klokka. Ut i fra undersøkelser er det også påvist at man ved hjelp av kroppsspråk kan fortelle dersom en person lyver eller snakker usant («Kroppens språk»). Signalene som blir sendt ut ved en slik situasjon vil være like nærmest over hele verden.

Når vi kommuniserer følger vi alltid en kommunikasjonsmodell. For at mottakeren skal kunne oppfatte og forstå budskapet må det gjennom innkoding og avkoding. Det er helt avgjørende for resultatet hvilken kanal men velger å bruke. Ofte kan støy oppstå, forstyrring av formidlingen. Dette kan være i form av bråk, rett og slett, men også i form av kommunikasjonssvikt (Kaufmann & Kaufmann, 2003). Et eksempel på dette kan være når avsender og mottaker har ulik kulturell bakgrunn. Dette kan gjøre at budskapet blir tolket og forstått annerledes enn det opprinnelig var ment. En slik situasjon kan forklares med kulturfiltermodellen (Dahl, Øyvind 2008).

Man kan si at kommunikasjon påvirker oss og er med på å definere vår egen identitet. Dette fordi vi mennesker er så lett påvirkelige og lar oss lett rive med. Vi lever alle under mange ulike kulturer og vi lar oss påvirke av disse og de påvirker i stor grad oss også. Ta for eksempel en ungdomskultur hvor datamaskin og internett er daglige hjelpemidler. Her blir kommunikasjon overført på en helt ny og moderne måte og man kan kalle denne overføringen av informasjon for flerkommunikasjon. Dette fordi man kan kommunisere på med så mange man ønsker samtidig. Her vil verbale uttrykk kommer godt til syne gjennom chatting og blogginnlegg, men også non-verbale gjennom web-kameraer og bildebruk. Dette er muligens den mest bruke kommunikasjonsformen for spesielt ungdom, og jeg vil absolutt påstå at den er med å forme oss. Man kan kanskje gå så langt som å si at datamaskinbruk er den nyeste og kanskje en av de mest populære kulturene i dagens samfunn.

Kildehenvisning:

Dahl, Øyvind. 2008. Møte Mellom Mennesker. Gyldendal Norsk Forlag AS.

Kaufmann & Kaufmann. 2003

Manerer.no Http://manerer.no/kroppsspr%C3%A5ket.htm

Pease, Alan. 1987: Kroppens Språk

Bilde 1: http://www.barnevakten.no/barnevakten/bilder/tv-rommet_28.09.jpg

Bilde 2: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw5TcBrcDt8I7LpBAtkmLC7sE_LU73zF__fDf3VSjEW5zWkm05akpWULO6I8dtpcn3jDkGtwwOhsiPYxMBF32D_CUJICmNTdaOHvFHu9UKNAG-LeFQM6IvxAvm91xVdlGrEooH8WgE/s320/tommy_gjesp.gif

Ingen kommentarer: